Emily's bookshelf: read

Forgotten
Darkness Falls
The Immortal Life of Henrietta Lacks
Crossed
Fifty Shades of Grey
Hourglass
The Forest of Hands and Teeth
Incubus
A Discovery of Witches
The House of the Spirits
Water for Elephants
Of Love and Other Demons
Immortal Beloved
Daughter of Fortune
Delirium
Breaking Dawn
Cosmopolis
Half of a Yellow Sun
Therese Raquin
Jennifer Government


»
}

lördag 24 mars 2012

Soulless - Gail Carriger

Denna bok utspelar sig i Viktorianska England där vampyrer och varulvar går omkring på gatorna.

Miss Alexia Tarabotti är en själlös ungmö med en italiensk pappa (som är död) och en mamma med benägenhet för nervösa utfall. Hennes tillstånd som själlös gör att hon kallas "prenatural" och gör att hon har förmågan att ta bort det övernaturliga i andra så länge hon rör vid dom. Alexia är också intelligent, kvick, upprorisk och självständig.

När berättelsen börjar är Alexia i ett bibliotek på en fest när hon blir attackerad aven vampyr. Alexia försvarar sig själv och tar av misstag död på vampyren. Detta gör att BUR (Bureau of Unnatural Registry) och det ärutredningschef Lord Maccon måste utreda händelsen. Han och Alexias vägar har korstats tidigare och båda är snabba att säga hur mycket de ogillar varandra. Även om vi snabbt inser att de båda är upptagna med att förneka den ömsesidiga attraktionen.

Vad som följer är mysteriet med försvinnande vampyrer coh några väldigt otäcka personer som visar intresse för Alexia. Det är en Viktoriansk Romantik / Urban Fantasy / Steampunk med ett mysterie att lösa . Det är underhållande, orginellt och kul det är definitivt en bok att rekommendera!

tisdag 13 mars 2012

Pandemonium - Lauren Oliver

Varning: detta innehåller spoilers för Delirium. Om du inte har läst det gå göra det nu :)

Det har gått några dagar sen jag avslutade boken men har inte kunnat skriva en recension. Mina känslor efter att ha läst sista sidan var överallt och jag vandrade runt frenetiskt. Kort sagt, jag var en enda röra. Allt på grund av att den där jäkla sista sidan.

Låt mig först säga att Lauren Oliver har en fantastisk förmåga att skriva.
Från första ordet kunde jag leva mig in i allt som skrevs. Det är en glädje att läsa.

Pandemonium hoppar mellan två tidslinjer; när Lena springer genom vildmarken utan Alex och senare (nuet) när hon är i New York som en del av motståndsrörelsen.
Jag är inte alltid förtjust i växlande tidslinjer men den här gången funkar det och det var ett bra sätt att visa hur Lena själv växer och blir en stark självförsörjande ung kvinna.

Pandemonium introducerar ett bredare utbud av karaktärer, en stor del av dessa är de som är i vildmarken och motståndsrörelsen. Det är svårt i början men så sakteliga lär sig Lena att känna sig som hemma i vildmarken.
Vi möter också två viktiga medlemmar i DFA (Deleria Free America) en organisation som är för botemedlet och vars ledare Thomas Fineman driver på för en sänkning av åldern för när den ges. Thomas har en son som heter Julian, som ser fram emot att bli botad precis som Lena en gång gjorde. Jag kommer inte avslöja hur, men Lena och Julian hamnar i fångenskap tillsammans. Och Lauren Oliver är återigen mästerlig på att beskriva den vånda som rasar inom Julian allteftersom han och Lena kommer närmare varandra.

De sista kapitlen är en actionspäckad berg- och dalbana som jag inte kommer att skriva om, bättre att läsa.
Det räcker med att säga att slutet gjorde mig chockad. Och för att vara helt ärlig, lite förbannad. Jag gav denna bok fyra stjärnor över på Goodreads.com. Det hade varit en fem, om det inte hade varit för det där slutet och mina rädslor för vad nästa bok, Requiem, kommer att innebära. Mitt enda hopp är att Lauren, och Lena, inte kommer att svika oss.

tisdag 6 mars 2012

Tre bra dystopier

Undrar du vad du ska läsa efter Hungerspelen? Här är tre förslag.

Blodröd väg av Moira Young

Saba lever i en laglös, ogästvänlig värld där av öken. En dag kommer en grupp ryttare till byn och kidnappar hennes tvillingbror Lugh. Saba blir kvar med sin lillasyster och de bestämmer sig för att ge sig av för att rädda sin bror. Borta

från den relativa tryggheten av hemmet måste Saba kämpa mot yttervärldens faror. Tillsammans med våghalsige Jack och ett gäng revolutionära tjejer som kallar sig Free Hawks sätter Saba igång en förändring av sin värld.





Divergent - Veronica Roth

Boken handlar om Tris (Beatrice) som lever i ett framtida Chicago där ungdomar uppmanas odla särskilda dygder; ärlighet, osjälviskhet, mod, fridfullhet och förnuftighet. När de sedan fyller 16-år uppmanas de välja en av dygderna och sedan ägna resten åt sitt liv åt den. Allt för att samhället ska bli så perfekt som möjligt.

Men när Tris fyller 16 kan hon inte välja någon dygd. Hon ratar sin familjs grupp och väljer en annan. Efter den brutala initiationsriten möter hon en söt pojke (förstås ;)) men upptäcker även en ökande oro i det "perfekta samhället".




Legend - Marie Lu

Västra delen av USA har förvandlats till ett område som kallas Republiken och området är i ständigt krig med sina grannar. 15-åriga June bor med sin rika familj i den fina delen av staden. Hennes framtida jobb i militären är redan bestämd. I samma stad, men i slummen, finns kriminella Day. Deras vägar korsas när Day misstänks för mordet på Junes bror. June ger sig ut för att jaga rätt på honom och hämnas men det går inte riktigt som hon tror.