Emily's bookshelf: read

Forgotten
Darkness Falls
The Immortal Life of Henrietta Lacks
Crossed
Fifty Shades of Grey
Hourglass
The Forest of Hands and Teeth
Incubus
A Discovery of Witches
The House of the Spirits
Water for Elephants
Of Love and Other Demons
Immortal Beloved
Daughter of Fortune
Delirium
Breaking Dawn
Cosmopolis
Half of a Yellow Sun
Therese Raquin
Jennifer Government


»
}

fredag 20 april 2012

Rör mig inte - Tahereh Mafi

I 264 dagar har Juliette suttit fängslad i ett mentalsjukhus. Det har gått 264 dagar sedan hon sist pratade med en person. Och sedan hon sist rörde vid någon har det gått ännu längre tid. Sist hon gjorde det fick det hemska konsekvenser.

Utanför fängelset håller världen på och gå sönder; sjukdomar tar död på folk, det är ont om mat, fåglar flyger inte, vädret är oförutsägbart och det är fel färg på molnen. Makten ligger hos Återetablissemanget som lovat att rätta till problemen - men problemen kvarstår.

Så en dag förändras hennes tillvaro i cellen då man knuffar in ytterligare en fånge i den, en pojke vid namn Adam. Hon vet inte varför han är där eller varför de tvingas dela cell. Hon vet bara att Adam är väldigt bekant och att hon både hatar och älskar att behöva dela cell med honom. Hon är så van vid att inte ha någon kontakt med människor över huvudtaget och är dessutom rädd för vad som kan hända om hon får det. För det som hänt Juliette har gjort att det inte bara är cellen i sig som hon är fängslad i utan även sina egna rädslor.

Adams ankomst sätter fart på en rad händelser som jag inte ska avslöja. Jag kan säga att de två lämnar mentalsjukhuset och kommer till en annan plats. Där möter vi en mycket intressant karaktär vid namn Warner. Warner är en av ledarna för Återetablissemanget. Han är dessutom mycket intresserad av Juliette.

Det finns en besynnerlig sak när det gäller Adam som först kändes lite väl bekväm och lätt. Till dess att det något annat hände som gjorde hela situationen betydligt mer intressant. Om ni läst boken vet ni vad jag pratar om :)

Överlag gillade jag boken, framförallt första delen av den var underbar att läsa. Jag gissar att andra boken (som kommer nästa år) blir mer inriktad på action men jag hoppas att författaren inte förlorar det andra också.

Boken har precis kommit ut på svenska vilket gläder mig :) Då ser framsidan ut så här. Mycket snyggare tycker jag!

söndag 1 april 2012

Halfway to the grave - Jeaniene Frost

Catherine Crawfield spenderar sin lediga tid med att döda vampyrer. Hon är själv halv vampyr och dödandet är en hämnd för att hennes mamma våldtogs av en vampyr. En våldtäkt som ledde till Catherine.

Under en kväll på jakt efter nästa offer tillfångatas hon av Bones, en prisjägande vampyr (som påminner om Spike från Buffy the Vampire Slayer). När han får reda på att Cat är halvvampyr föreslår han en deal; han lovar att hjälpa henne hitta sin vampyr far (så att hon kan döda honom) om hon hjälper honom att döda onda vampyrer.

Allt eftersom de två tränar ihop upptäcker Cat att Bones faktiskt är en hygglig kille. Och här har hon gått och trott att alla vampyrer är onda skitstövlar! Ju mer de två jobbar ihop desto närmare kommer de varandra. Ett problem är dock hennes mamma. Cat lärde sig hata vampyrer från sin mamma så hon är förståeligt nog inte sugen på att berätta för sin mamma om Bones.

De två börjar ta kål på onda vampyrer och allteftersom blir det tydligare att det inte handlar om några vampyrer som inte kan kontrollera sig själva – det är mycket, mycket större än så.

Boken var rätt bra. Två saker störde mig dock, 1) vad hände med hennes pappa? Hela den handlingen verkade glömmas bort. Den kanske dyker upp i nästa bok men det kändes otillfredsställande. 2) En annan otillfredsställande sak var slutet. Jag förstår slutet och hennes resonemang men det var något som inte satt rätt.

Before I Fall av Lauren Oliver - Filmrättigheter sålda

Jag har inte hunnit läsa denna bok än (den ligger på min väldigt långa att läsa lista). Jag har däremot läst två andra böcker av Lauren Oliver och tycker hon är jätte bra.

Filmrättigheterna till ”Before I fall”, som fått den svenska titeln ”Resten får du ta reda på själv” (inte någon bra titel tycker jag) såldes till Fox 2000 för ungefär ett år sedan och nu verkar en regissör ha hittats. Gina Prince-Blythewood, som gjorde ”The secret life of Bees” sägs jobba på manuset innan arbetet går vidare.

Berättelsen kretsar kring 18-åriga high school eleven Sam Kingston. Sam lever ett till synes perfekt liv, hon har en bra pojkvän, tre bästisar och är en av de populäraste tjejerna i skolan. Men hon är också självcentrerad och ganska fruktansvärda faktiskt.

Boken börjar med att Sam dör. Och sedan vaknar hon upp igen. Fullt medveten om att kommer att dö återupplever hon den sista dagen av sitt liv sju gånger.

Vi hör antagligen inte så mycket om filmen på ett tag men till dess kan de av oss som inte läst boken göra det.

Ps: Det planeras film av en annan av Lauren Olivers böcker; den dystopiska berättelsen ”Delirium”. Ni som inte läst ska absolut göra det! Den kommer ut på svenska i maj.