Emily's bookshelf: read

Forgotten
Darkness Falls
The Immortal Life of Henrietta Lacks
Crossed
Fifty Shades of Grey
Hourglass
The Forest of Hands and Teeth
Incubus
A Discovery of Witches
The House of the Spirits
Water for Elephants
Of Love and Other Demons
Immortal Beloved
Daughter of Fortune
Delirium
Breaking Dawn
Cosmopolis
Half of a Yellow Sun
Therese Raquin
Jennifer Government


»
}

torsdag 10 maj 2012

Blodröd väg - Moira Young


Saba har i hela sitt lov bott i den söndertorkade ödermarken Silverlake tillsammans med sin familj. Landet härjas av sandstormar och den brännande solen. Där bor hon med sin pappa, lillasyster Emmie och tvillingbror Lugh. Hennes tvillingbror betyder allt för Saba och trots att de är tvillingar är de mycket olika; han är blond och vacker, hon är är mörk och tanig. Så länge de två är tillsammans är allt okej enligt Saba.


Men så drar en mäktig sandstorm över deras hem och den för med sig fyra ryttare som kidnappar Lugh. Saba ser inget annat alternativ än att ge sig av för att rädda sin bror. På vägen möter hon, bland annat, ett gäng revolutionära tjejer som kallar sig Free Hawks och den våghalsige Jack.

Världen som författaren målar upp är intressant och välskriven. Hon ger ledtrådar till när och var vi befinner oss utan att avslöja för mycket.  Många ord var medvetet felstavade vilket störde mig lite i början men efter ett tag vande jag mig. Det kändes till och med naturligt och helt trovärdigt hur orden hade förvandlats och utvecklats.

Och nu till Saba. Hon är inte särskilt sympatisk, åtminstone inte i stora delar av boken. Faktum är att hon är rätt så arg, självisk och visar tydligt sitt förakt på lillasystern. Men hon är också modig, mycket bestämd och har en galen överlevnadsinstinkt. De tre sista stämmer faktiskt på alla kvinnor och tjejer i boken, ingen dam-i-nöd så långt ögat kan nå! Saba blir lite mer sympatisk under berättelsens gång och jag gillar henne faktiskt trots att hon är frustrerande ibland.

En annan huvudkaraktär är den stilige Jack. Fräck, rättfram och väldigt duktig på att provocera Saba. Han verkar se igenom henne direkt och vet precis hur han bäst ska provocera henne. Samspelet mellan de två är underbart att läsa.

Allt som allt en trevlig läsning, något förutsägbar mot slutet men inte så farligt att de förstör läsglädjen.

Nästa del av serien kommer (på engelska) i oktober i år. Det ser vi fram emot!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar